Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας


Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς         Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία
Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτικη κομματική κουλτούρα, όποιος είναι δικός τους πρέπει να είναι και υπόδουλος τους.
Είναι απίστευτη η κοινωνικοπολιτική κουλτούρα που υπάρχει στον τόπο μας, αλλά αληθινή! Μια κουλτούρα που συντηρείται υποκριτικά από την πολιτική ηγεσία την τελευταία δεκαετία και τρέφεται από την ανοχή ενός συγκαταβατικού και εκφοβισμένου λαού. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να αρχίσουμε να περιφρονούμε, να καυτηριάζουμε, να δακτυλοδείχνουμε τους υπαίτιους αυτής της παρακμής, που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να επιπλέουν στο βούρκο της διαφθοράς.
Είναι με την δύναμη της ψήφου που ο λαός μας μπορεί να απαλλαγεί από την κακοδιοίκηση  και την εκμετάλλευση, να πάρει την τύχη στα χέρια του για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του. Χρειαζόμαστε ανθρώπους έντιμους, ακέραιους, ανιδιοτελείς, που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, την τόλμη και την ευαισθησία σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
Οι νέες γενιές που είναι απαλλαγμένες από το σύνδρομο του παλαιοκομματισμού θα πρέπει να μετατρέψουν την απαξίωση τους με ένα συγκροτημένο και ενεργό τρόπο (όχι με την αποχή) σε αλλαγή κυρίως κουλτούρας και νοοτροπίας.                                
Χρειάζεται μεθοδικότητα και προσοχή γιατί το βαθύ κράτος που υπάρχει στο τόπο μας εναλλάσσεται μεταμφιεσμένο ανάλογα στα δυο μεγάλα κόμματα, που την τελευταία δεκαετία διαμοιράζονται τα λάφυρα του ρουσφετιού ανεξάρτητα ποιος είναι στην εξουσία.
Σε πρώτο στάδιο πρέπει να απαλλαγούμε από αντιδημοκρατικές νοοτροπίες καλά καμουφλαρισμένες με τον υποκριτικό μανδύα της σύνεσης, φορώντας την φουστανέλα του πατριωτισμού για να ξεγελάσουν και περιχαρακωμένες μέσα σε ανόητες διαφημιστικές καμπάνιες που περιλαμβάνουν κόψιμο κορδέλας, ευαισθησίες για τα ζώα και συναθροίσεις με υποσχέσεις.
Ο ‘φασισμός’ δεν έχει χρώμα και είναι αμείλικτος όταν κινδυνεύει να αποκαλυφθεί.
Χρειάζεται πολιτική ωριμότητα από το λαό μας και κυρίως τους νέους μας για να ανοίξει μια νέα σελίδα όπου θα βάλει την σφραγίδα της σύγχρονης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ας παραδειγματιστούμε από την σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία, όπου ο κεντρώος νεαρός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άγγιξε την πολιτική ωριμότητα του γαλλικού λαού, καταποντίζοντας και απαλλάσσοντας την χώρα του από το παλαιοκομματισμό.
 « τη μεγαλύτερη σωφροσύνη παρουσιάζει η δημοκρατία, όπου οι πολιτικοί φοβούνται περισσότερο την ηθική κατηγορία, παρά το νόμο » 
 Πλούταρχος (Πλατωνικός φιλόσοφος και συγγραφέας).
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο π...

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητ...