Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο εφησυχασμός της κυβερνητικής ανεπάρκειας και η επιβαλλόμενη ενεργητικότητα


Ο εφησυχασμός  της κυβερνητικής ανεπάρκειας και η επιβαλλόμενη ενεργητικότητα

Η Τουρκική προκλητικότητα είναι δεδομένη και ανησυχητική.  Όμως αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι η διαχείριση της κρίσης από την Κυβέρνηση μας. Όταν βλέπω  τον Πρόεδρο μας να είναι cool και να μας λέγει ότι καμιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, είναι  τότε που αρχίζω να ανησυχώ περισσότερο. Επιμένω ότι η χλιαρή αντίδραση της ΕΕ, οφείλεται στην δική μας έλλειψη διεκδίκησης και στον εφησυχασμό που μας προτείνεται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, με όλα τα δικαιώματα σεβασμού της κυριαρχίας της.  Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, δεν μπορεί να είναι μόνο εικονική και τυπική και δεν πρέπει να ικανοποιούμαστε μόνο με φραστικές αναγνωρίσεις των δικαιωμάτων μας.



Όσον αφορά τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, φαίνεται ότι έγιναν σωστές κινήσεις αλλά  με έλλειψη διορατικότητας και ευστροφίας

Στην εξίσωση αξιολόγησης των κριτηρίων αδειοδότησης των οικοπέδων, έπρεπε εκτός από το οικονομικό μέρος να υπάρχει παράμετρος του ρίσκου υλοποίησης των γεωτρήσεων. Ευτυχώς έχουν αδειοδοτηθεί τα οικόπεδα 6 και 10 στην EΝΙ / Total και Exxon / Qatar αντίστοιχα, εταιρείες Γαλλικών και Αμερικανικών συμφερόντων, όπου οι χώρες τους έχουν στρατιωτική ισχύ.

Δυστυχώς τα υπόλοιπα οικόπεδα του διαγωνισμού έχουν δοθεί στην Ιταλική EΝΙ, ενώ το πρόσφατο γεγονός της γεώτρησης «σουπιάς» έπρεπε να είχε προβλεφθεί. 



Η Τουρκία έχει πετύχει τον στόχο της μέχρι εκεί που την έπαιρνε.  Εμπόδισε τον αδύναμο κρίκο της Ιταλικής  EΝΙ και έδωσε ισχυρό μήνυμα για άλλες εταιρείες που στο μέλλον θα αδειοδοτηθούν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ταυτόχρονα, εμπόδισε έμπρακτα το κυριαρχικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς ουσιαστικό κόστος, προκάλεσε τερματισμό των συνομιλιών και εκφόβισε Κύπρο και Ελλάδα.

Πιστεύω τον Οκτώβρη η Τουρκία θα φερθεί έξυπνα και οι αντιδράσεις της εναντίον της Exxon  θα είναι φραστικές γιατί γνωρίζει μέχρι που να τραβήξει το σχοινί. Γι’ αυτό το αναμενόμενο θετικό γεγονός, δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε υπερβολικά γιατί οι στόχοι της Τουρκίας που έχω προαναφέρει έχουν επιτευχθεί. Η δική μας διαχείριση είναι το κλειδί για την διασφάλιση της κυριαρχίας μας και επιτυχία στην εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.  Επιπλέον, ίσως ανάλογα των εξελίξεων, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεννόηση με την Ιταλική ENI για σπάσιμο της συμφωνίας αδειοδότησης για τα υπόλοιπα οικόπεδα και προκήρυξη νέων προσφορών.

Πιστεύω εκτός από τη διπλωματία χρειάζονται στερεές συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα, με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, όπως Ισραήλ και Αίγυπτο. Πέραν αυτού, χρειάζεται εκστρατεία διαφώτισης της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ότι η διασφάλιση της κυριαρχίας εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου θα είναι προς όφελος της ΕΕ, προσφέροντας την εναλλακτική τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του αγωγού  East Med.

Επιπλέον πιστεύω, ότι πρέπει να εμπλέξουμε μια εκ των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ ή  Ρωσία, παραχωρώντας της στρατιωτικά και εμπορικά οφέλη με οποιοδήποτε κόστος.

Επιβάλλεται επίσης να χαραχθεί νέα στρατηγική μαζί με την Ελλάδα για μόνιμη στρατιωτική συνεργασία, βελτιώνοντας  ταυτόχρονα τις αμυντικές μας ικανότητες.

Πάνω απ’ όλα χρειάζεται ευστροφία, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, κάτι που όπως φάνηκε λείπει επί του παρόντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο ...

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο π...

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητ...