Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας λαός που ψάχνεται

 Ένας λαός που ψάχνεται ανά δεκαετία

Η διαχρονική εξέλιξη του Κυπριακού λαού καταγράφεται από την ανεξαρτησία του μέχρι σήμερα ως εξής.

Η δεκαετία 1960-70 χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια του λαού μας να προσαρμοστεί στην ελευθερία του και να πειραματιστεί με την λειτουργία των θεσμών του νεοσύστατου κράτους.

Ακολουθεί η δεκαετία 1970-80 η οποία αφήνει τα σημάδια της αυτοκαταστροφής του και δημιουργεί ανασφάλειες για την επιβίωση του λαού μας.
Η δεκαετία 1980-90 είναι η περίοδος της ανάκαμψης και επανάκτησης της αυτοπεποίθησης του λαού μας όπου αρχίζει να γίνεται πιο δημιουργικός και αισιόδοξος.
Στην συνέχεια μέσα στη δεκαετία του 1990-2000 έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της ασυδοσίας, της κατάχρησης και του αρχοντοχωριατισμού.
Την δεκαετία 2000-10 ο λαός μας επανέρχεται σε περισσότερη ασφάλεια, τάξη και προοπτική μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Μια περίοδος που έχει δώσει αισιοδοξία στον λαό μας για ένα καλύτερο, ασφαλές  και ελπιδοφόρο μέλλον.
Διανύομε το τέλος της δεκαετίας 2010-20 με ανάμεικτα αισθήματα για τον λαό μας. Από την μια η αισιοδοξία από την ανεύρεση ενεργειακών αποθεμάτων στην ΑΟΖ της χώρας μας, από την άλλη το ταρακούνημα από την οικονομική κατάρρευση  στο τόπο μας που δημιούργησε ανασφάλειες για τις αποταμιεύσεις των κόπων μια ζωής του λαού μας και η αβεβαιότητα από το τέλμα στο Κυπριακό.
Ένας λαός, με ανεβοκατεβάσματα στην ψυχολογία του και μια κοινωνικοπολιτική κουλτούρα που παραπαίει χωρίς υγιείς βάσεις, που χρειάζεται αυτογνωσία, προσγείωση, επανάσταση στα κατεστημένα και αυτοκυριαρχία στη κρίση του. Ένας λαός που έμαθε να τον χαϊδεύουν, να τον αππώνουν και να τον παραμυθιάζουν χωρίς να έχει την δύναμη να αντιδρά, είναι καταδικασμένος εάν δεν αλλάξει νοοτροπία, τρόπο σκέψης, αν δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο, δεν απεγκλωβιστεί από το περιχαρακωμένο σύστημα και δεν βγει από τον βούρκο που είναι βουλιαγμένος. Η μόνη ελπίδα μας είναι οι ομολογουμένως αντοχές  που έχομε σαν λαός, η αγάπη για τον τόπο μας και ο παρορμητισμός που κρύβουμε να λειτουργήσει με σύνεση και ορθολογισμό.
Στην επόμενη δεκαετία 2020-30, με την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μας και την γεωπολιτική μας θέση εντός της ΕΕ, αναμένω με αισιοδοξία την σωστή επίλυση του Κυπριακού, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις της Τουρκίας, και την λειτουργία ενός σύγχρονου ομόσπονδου κράτους που θα προσφέρει ευημερία, ασφάλεια και αισιοδοξία στον λαό μας.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε