Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποπροσανατολισμός και η ανάγκη για Νέα Στρατηγική

Αποπροσανατολισμός και η ανάγκη για Νέα Στρατηγική
Αντί να αποπροσανατολιζόμαστε στο πόσο χαλαρή / αποκεντρωμένη θα πρέπει να είναι η ομοσπονδία, σαν να έχουνε γίνει όλα τα υπόλοιπα, καλά είναι να ξυπνήσουμε και να δούμε τον ορατό κίνδυνο αντίδρασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να εμποδίσει τη γεώτρηση της Αμερικάνικης εταιρείας Exxon-Mobil στο οικόπεδο 10 μέσα στον Νοέμβριο. Μπορεί όμως να επιχειρήσει δικές της γεωτρήσεις στα δικά μας οικόπεδα ίσως στο 8,9 σε αντιπερισπασμό. Καλά είναι λοιπόν να σταματήσουμε τη φλυαρία και να επικεντρωθούμε στην προετοιμασία μας γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα σεβασμού της κυριαρχίας της. Σε συνεννόηση με την Ελλάδα να μελετηθεί η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 51 για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκιο της Θάλασσας.
Παράλληλα να εξεταστεί η έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθήκης της Λισσαβόνας σχετικά με την πολιτική κοινής ασφάλειας και άμυνας. Η παράγραφος 7 του πιο πάνω άρθρου, αναφέρει ότι όταν ένα μέλος κράτος είναι θύμα εξωτερικής επίθεσης στην κυριαρχία της, τότε τα υπόλοιπα μέλη έχουν υποχρέωση να το βοηθήσουν με οποιαδήποτε μέσα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Υπάρχει ειδική πρόνοια για χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες τους θα είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία.
Πέραν της στρατιωτικής επιλογής μπορεί να ζητηθεί η επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων στην Τουρκία, όπως έγινε στην περίπτωση της Ρωσίας. Η αποτυχία εξάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει αποθρασύνει την Τουρκία που πιστεύει ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θεωρητική.

Την ίδια ώρα, αναμένοντας την έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ κας Τζέιν Χολ Λουτ, που θα βασισθεί η έκθεση του προς το ΣΑ του ΟΗΕ στα μέσα Οκτωβρίου, δεν εξυπηρετεί η δική μας παραφιλολογία για χαλαρότερη Ομοσπονδία, το άνοιγμα οδοφραγμάτων και η δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας όπως προτείνει ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε διεθνώς είναι το σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διαδηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα μας για συμφωνία μετεξέλιξης της σε μια σύγχρονη και δημοκρατική Ομοσπονδία που θα λειτουργεί ως ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ.

Το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου είναι υπέρ μας λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Γαλλία, την Αίγυπτο και φυσικά την Ελλάδα. Χρειάζεται να χαράξουμε μια νέα στρατηγική που θα έχει βάθος και ουσία.

Ας τολμήσουμε επιτέλους.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε