Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η επιλογή του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας


Καθώς πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές εντείνεται και το δίλημμα του Κύπριου ψηφοφόρου. Τα κύρια χαρακτηριστικά στην επιλογή του επόμενου Προέδρου, είναι κατά την άποψη μου τα πιο κάτω:
Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του, η κουλτούρα διακυβέρνησης του, η ευφυΐα και η ικανότητα του, η εξάρτηση του και η πιθανότητα επιτυχίας του, οι θέσεις του  και το όραμα του για το μέλλον του τόπου.

1 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

Αρνητικά, εάν είναι άτομο αδίστακτο που χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να ξεγελάσει τον Κύπριο πολίτη, χρησιμοποιώντας διάφορα προσωπεία ανάλογα με το ακροατήριο του και στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει όλους.
Θετικά είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η αυθεντικότητα του, η ταπεινότητα του, η συνέπεια του, η εντιμότητα του,  να εμπνέει εμπιστοσύνη και η αγάπη του για το λαό του.
Γενικά η αξιοπιστία και το ήθος δείχνουν τον χαρακτήρα του.

Για την προσωπικότητα του πρέπει να είναι χαρισματική, με μοναδικό προεδρικό στυλ, με συγκροτημένη σκέψη, ισορροπημένος, αποφασιστικός, ευέλικτος, με αυτοπεποίθηση, πάθος, θάρρος της γνώμης του και γενικά ηγετική φυσιογνωμία.

2  Η κουλτούρα διακυβέρνησης

Εάν η συμπεριφορά του είναι παλαιοκομματική και ξεπερασμένη. 
Η επιλεκτική αποστασιοποίηση του από την συμπεριφορά του περίγυρου του δείχνει την υποκρισία του και τον  μανδύα της απάτης που επικαλύπτει. Ένας περίγυρος που χρησιμοποιεί τις πελατειακές σχέσεις σαν αιχμή της πολιτικής του.

Οι δημοκρατικές αρχές του και η ευαισθησία του στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Η διαφάνεια της πολιτικής του, λογοδοσία, η ανοικτομυαλοσύνη του, η αποκέντρωση ασήμαντων αποφάσεων, η δημιουργικότητα και καινοτομία στην διακυβέρνηση του και η δέσμευση του για υλοποίηση των αποφάσεων του. Να είναι πρακτικός, προοδευτικός, με ηθικές αλλαγές και γνώστης της καταλληλόλητας επιλογής των ατόμων της διακυβέρνησης του.  Να μοιράζεται τις αρχές του και να μην φοβάται το πολιτικό κόστος λέγοντας τη σκληρή αλήθεια στο λαό του.

3  Η ευφυΐα, ποιότητα και ικανότητα

Ένας πολιτικός που υποτιμά την νοημοσύνη του λαού και συμπεριφέρεται στρουθοκαμηλικά, θεωρείται μέτριος στον δείκτη νοημοσύνης.  Επίσης η επιλογή των συνεργατών του είναι βασικό κριτήριο της ευφυΐας του.
Η επικοινωνιακή του ικανότητα, ο αυτοέλεγχος του, το χάρισμα να βλέπει την μεγάλη εικόνα εκτός κουτιού, η σοφία του να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος και να εστιάζει την πολιτική του, να διαχειρίζεται κρίσεις, επιδεξιότητα για συναίνεση μέσα στο Κοινοβούλιο.

Τέλος το βάθος της  συναισθηματικής του νοημοσύνης, για να καταλαβαίνει το λαό του και τα προβλήματα των φτωχών, μαζί με το απαραίτητο θάρρος και γνώση να στέκεται και να αγωνίζεται για τα δίκαια τους.

4  Η εξάρτηση του και η πιθανότητα επιτυχίας του

Εάν οι αποφάσεις του επηρεάζονται από την εξάρτηση του σε πολιτικό κόμμα, τότε δεν είναι ανεξάρτητος και το κόμμα που τον στηρίζει θα ποδηγετεί τις αποφάσεις του .  Σε ένα προεδρικό σύστημα ένας ηγέτης πρέπει να είναι ανεξάρτητος για όλο το λαό και όχι μαριονέτα για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η πιθανότητα επιτυχίας του είναι σημαντικό κριτήριο σε μια κοινωνία που έχει αποδειχθεί πολιτικά ανώριμη και εθισμένη στην κομματοκρατία.

Εάν είχα να επιλέξω μεταξύ της πιθανότητας να επιλεγεί ο καλύτερος και να μην επιλεγεί ο χειρότερος θα προτιμούσα το δεύτερο.  Γατί μια κάκιστη επιλογή είναι πολύ χειρότερη από μια μέτρια επιλογή.

5  Το όραμα και οι θέσεις

Τέλος οι θέσεις του στην επίλυση του Κυπριακού και η εσωτερική διακυβέρνηση αποτελούν σημαντικά βαρίδια στην επιλογή του Προέδρου.
Το δυνατό του όραμα και η συγκροτημένη σκέψη για την επίλυση του Κυπριακού έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας και το μέλλον μιας νέας έξυπνης στρατηγικής.

Η εσωτερική διακυβέρνηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, δικαιοσύνη και επιλογή των αρίστων ανεξάρτητα κομματικής προτίμησης. Επίσης η κοινωνικοοικονομική πολιτική του πρέπει να διακατέχεται από ευαισθησία στα αδύνατα στρώματα του λαού και να στοχεύει στην μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης.

Το γεγονός ότι το σύστημα εξουσίας στην Κύπρο είναι Προεδρικό και όχι Κοινοβουλευτικό, δίνει το δικαίωμα του λαού να επιλέγει απευθείας τον Πρόεδρο που του αξίζει χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και υποδείξεις, διευκολύνοντας την αναγκαία κομματική συναίνεση που χρειάζεται στην νομοθετική εξουσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε