Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Β γύρος προεδρικών εκλογών


Γιατί προκρίνω τον Σταύρο Μαλά για νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραμένει η ελπίδα για τον κεντρώο χώρο

Έχω υποστηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί πιστεύω ήταν η καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις θέσεις του στο Κυπριακό, την Οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση.
Επειδή δεν συμφωνώ με την αποχή ή λευκή ψήφο στο Β’ γύρο, αναγκάζομαι να επιλέξω τον καλύτερο από τους δύο έστω και αν δεν συμφωνώ μαζί τους για διαφορετικούς λόγους.

Εάν είχα να επιλέξω έναν εκ των δύο χωρίς να κουβαλούν τα κομματικά βαρίδια ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα, η απόφαση μου θα ήταν εύκολη.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Μαλά υπερέχουν κατά πολύ.  Η ανησυχία μου όμως είναι ο βαθμός εξάρτησης του από το ΑΚΕΛ.   Ο κόσμος βιώνοντας την τραγική εμπειρία της οικονομικής καταστροφής επί διακυβέρνησης Χριστόφια – ΑΚΕΛ, φοβάται να ξαναζήσει την λεηλασία και την κομματοκρατία που υπήρχε τότε.

Από την άλλη ο ιδεολογικός μου χώρος είναι η κεντροδεξιά (με ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης). Έχω ψηφίσει τον κ. Αναστασιάδη το 2013, όμως με έχει απογοητεύσει για την ικανότητα του να διαχειριστεί το εθνικό θέμα, το χαρακτήρα του και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του στην εσωτερική διακυβέρνηση.
Με το χώρο που μας εκφράζει περισσότερο πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί και πιο αυστηροί στην κριτική, για να στείλουμε το διορθωτικό μήνυμα ότι δεν είμαστε δεδομένοι σε απαράδεκτες συμπεριφορές.

Η εμπειρία και απέχθεια του λαού από την κομματοκρατία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ είναι δεδομένη γι’ αυτό και το δίλημμα είναι μεγαλύτερο.
Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω προβληματισμούς μου προκρίνω την υποψηφιότητα του κ. Μαλά για το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τείνω να πιστεύω ότι ο κ. Μαλάς είναι έξυπνος πολιτικός και θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με την λαϊκή εντολή που θα πάρει στης 4 Φεβρουαρίου.  Από την άλλη στο ΑΚΕΛ, ελπίζω να έχουν πάρει το μήνυμα και την αξίωση των πολιτών για αξιοκρατία και δημοκρατική συμπεριφορά μακριά από κομματικούς σχεδιασμούς.
Βασίζομαι σε νεαρά άτομα στο χώρο του ΑΚΕΛ όπως τους κ. Δαμιανού, Λουκαΐδη και Στεφάνου, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τη πρωτοβουλία και να διασφαλίσουν τα πιο πάνω.
Επίσης θεωρώ έξυπνη και σωστή την απόφαση του κ. Μαλά να ανακοινώσει τον Υπουργό Οικονομικών πριν τον Β’ γύρο, γιατί η σωστή επιλογή του προσώπου θα καθησυχάσει τους πολίτες για αυτό που βιωματικά φοβούνται.

Επιπρόσθετα σε ότι αφορά το Εθνικό θέμα ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να βάλει την δική του σφραγίδα με κριτήριο την ευαισθησία του λαού στις απαράδεκτες υποχωρήσεις, όπως την εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο στους Τουρκοκυπρίους για τη λειτουργία του κράτους, τα αδιέξοδα στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την ασφάλεια/εγγυήσεις.

Η λύση ΔΔΟ όπως σωστά έχει επισημάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει να κάνει με το περιεχόμενο της, το οποίο θα πρέπει να είναι δημοκρατικό, λειτουργικό, ασφαλές, να έχει διάρκεια και να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μήνυμα των εκλογών είναι ότι ο κεντρώος χώρος έχει καταφέρει να συνενωθεί από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το μέλλον του οποίου θα είναι δυναμικά θετικό λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του και το νεαρό της ηλικίας του.

Η αρχική απογοήτευση θα επισκιασθεί από την αλλαγή που θα έρθει στο χώρο της διακυβέρνησης του τόπου και η συγκρατημένη αισιοδοξία θα επιβεβαιωθεί από τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί ο κ. Μαλάς σαν νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να μην ξεχνούμε ότι στο προεδρικό μας σύστημα η Βουλή ελέγχει την έγκριση των νομοσχεδίων, ο εκάστοτε πρόεδρος κρίνεται από το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του και η όποια λύση του Κυπριακού θα τεθεί ενώπιο του Κυπριακού Ελληνισμού για να αποφασίσει.

Η αποφυγή επιλογής για τους απλούς πολίτες δεν είναι υπεύθυνη στάση γιατί πρέπει να αποδεχόμαστε το δημοκρατικό αποτέλεσμα και να συμμετέχομε στην αλλαγή όσο και αν είναι διαφορετική από αυτή που θέλουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο ...

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο π...

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητ...