Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Άμυνα και η Ενεργειακή Ασφάλεια της Κύπρου

Η προσπάθεια της ΕΕ για μείωση της στρατιωτικής εξάρτησης της απο τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τράμπ, σε συνδυασμό με τη Ρωσική κατάληψη της Κριμαίας και την επικείμενη έξοδο του ΗΒ, έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αναθεώρηση της αμυντικής της ικανότητας.
Η μετεξέλιξη της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Ασφάλειας (ιδρύθηκε το 1999) σε Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (CSDP) με την συνθήκη της Λισαβόνας το 2009 και στην συνέχεια το 2017 η επιλεκτική συμμετοχή 25 μελών κρατών της στην Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO), έχει θέσει τα θεμέλια για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Άμυνας. Τελευταία στις 25 Ιουνίου 2018 με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακκρόν έχει επιτευχθεί η εγκαθίδρυση στρατιωτικής συμμαχίας 10 Ευρωπαϊκών χωρών εκτός δομής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γνωστής ως Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία κοινής δύναμης Επέμβασης (Ε2Ι), που επέτρεψε στρατιωτικές αποστολές εκ μέρους της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Πρόσφατα στις 22 Ιανουαρίου 2019 η συνάντηση Μακκρον - Μέρκελ στο Άαχεν έχει επισφραγίσει την ίδρυση Ευρωπαϊκού Στρατού. Η συνθήκη του Άαχεν μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας υπόσχεται την ανάπτυξη της παραγωγής, της συνοχής και της αξιοπιστίας της Ευρώπης στο στρατιωτικό τομέα. Στην θεωρία η PESCO και η Ε2Ι υποστηρίζονται και συμπληρώνονται μεταξύ τους. Μέσω της PESCO επιτυγχάνεται η αποφυγή διπλής παραγωγής και η ενοποίηση της βιομηχανίας στρατιωτικών εξοπλισμών με κοινές προδιαγραφές. Με την Ε2Ι προσδιορίζεται το πλαίσιο της ίδρυσης Ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης για κοινή δράση σε μελλοντικές κρίσεις.
Για την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού στρατού έχει προταθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ το 2017 η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου (EDF) με ποσό 1 δισ ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 και μέσα στον προϋπολογισμό για τα έτη 2021-27 ποσό 13 δισ ευρώ ετησίως.
Σε σχέση με την Κύπρο η χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού στρατού σε ειρηνευτικές αποστολές, θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκ μέρους του ΟΗΕ, επιλύοντας την απειλή αποχώρησης της και επιτυγχάνοντας την στρατιωτική παρουσία της ΕΕ στην νεκρή ζώνη και μετατρέποντας στην ουσία το Κυπριακό ως Ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια  η συμμετοχή της Κύπρου στην  PESCO υπόσχεται την ανάπτυξη καινοτόμων στρατιωτικών έργων και την χρησιμοποίηση στρατιωτικών βάσεων μεταξύ των χωρών μελών, όπως για παράδειγμα η συμφωνία με την Γαλλία για χρήση της ναυτικής βάσης Φλωράκη, του στρατιωτικού αεροδρομίου Ανδρέα Παπανδρέου και η εγκατάσταση ραντάρ στο Τρόοδος. Ακόμα πιο προχωρημένη είναι η πρόταση για κοινή κατασκοπευτική σχολή από Ελλάδα και Κύπρο.
Τέλος η αναμενόμενη ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου τύπου Ζορ στο στόχο Γλαύκος του οικοπέδου 10 από την Exxon-Mobil και στο στόχο Καλύψω του οικοπέδου 6 από την Total, εμπλέκει άμεσα τις ΗΠΑ και την Γαλλία στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, προσθέτοντας ουσιαστικά την συμμετοχή των στις ενεργειακές συνεργασίες μεταξύ των χωρών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου. Όλα αυτά θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενισχύουν την κρατική της υπόσταση για δίκαιη επίλυση του προβλήματος της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε