Απαραίτητο συστατικό του Δημοκρατικού Πολιτεύματος είναι η λογοδοσία των Κυβερνώντων προς τους πολίτες, σε σχέση με την διαχείριση των δημοσίων πόρων.
Στην Ρωμαίική εποχή ο Μάρκος Πόρκιος Κάτων ο Νεότερος(Ρωμαίος πολιτικός/στρατιωτικός), γνωστός στην Κύπρο από την κατάκτηση της το 58 π.Χ., υπήρξε ταμίας (quaestor) των δημόσιων χρημάτων της Ρώμης και επόπτευε την διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Είναι επίσης γνωστός για την μακράν διαμάχη του με τον Ιούλιο Καίσαρα καθώς εκφραζόταν με αποστροφή για την πανταχού παρούσα διαφθορά εκείνης της εποχής. Απολάμβανε μεγάλης υπόληψης εκ μέρους των συμπολιτών του για την ηθική ακεραιότητα, εντιμότητα, ευθύτητα και την αφοσίωση του στη δικαιοσύνη και την αρετή. Υποστηρικτής της στωικής φιλοσοφίας πίστευε ότι η φιλοσοφία είναι χρήσιμη μόνον όταν μπορεί να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Σύνταγμα οι κύριοι ανεξάρτητοι θεσμοί Γενικός Εισαγγελέας και Γενικός Ελεγκτής διορίζονται από τον Πρόεδρο μέχρι την ηλικία 68 ετών και έχουν τις εξής αρμοδιότητες. Ο Γενικός Εισαγγελέας προΐσταται της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας η οποία είναι ανεξάρτητη και δεν υπάγεται σε υπουργείο. Είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπροσωπεί την Δημοκρατία στα δικαστήρια. Έχει δικαιοδοσία να δρα αυτεπάγγελτα σε ποινικές υποθέσεις και εξουσία να επιλαμβάνεται/διακόπτει την δίωξη κατά την κρίση του προς το δημόσιο συμφέρον. Ο Γενικός Ελεγκτής προΐσταται της ανεξάρτητης Ελεγκτικής Υπηρεσίας του κράτους και δεν υπάγεται σε υπουργείο (εκτός του προϋπολογισμού της). Ελέγχει πάσα πληρωμή ή είσπραξη και έχει δικαίωμα επιθεώρησης σε όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό (άρθρα 115, 116 του συντάγματος). Έχει υποχρέωση να εντοπίζει κακοδιοίκηση, κατάχρηση εξουσίας, ατασθαλίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος, να προβαίνει σε διορθωτικές εισηγήσεις και να καταγγείλει στο Γεν. Εισαγγελέα ενδεχόμενη ποινική δίωξη για διαφθορά.
Η διάβρωση της κανονικότητας και των θεσμών οδηγεί στην χειρότερη διακυβέρνηση. Πολιτικές συμπεριφορές που εστιάζονται στον εκφοβισμό, την φίμωση και την εκμετάλλευση των ανεξάρτητων θεσμών είναι επιεικώς ανεπίτρεπτες. Αναφέρομαι στο περιβόητο σκάνδαλο των ‘χρυσών διαβατηρίων’ όπου ο Γεν. Ελεγκτής αφού εντόπισε κατά χάριν πολιτογραφήσεις με παραπλάνηση, ψευδείς δηλώσεις και κατάχρηση εξουσίας τις κατάγγειλε στο Γεν. Εισαγγελέα για διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων και στην συνέχεια τις δημοσιοποίησε. Ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του παρέχει το Σύνταγμα. Αντίθετη η άποψη του Γεν. Εισαγγελέα ο οποίος διαφώνησε με την δημοσιοποίηση της καταγγελίας επικαλούμενος τη σχετική έρευνα που διέταξε και προχωρεί.
Η κυβέρνηση μέσω του Γεν. Εισαγγελέα (πρώην υπουργού της) διόρισε ερευνητική επιτροπή με χρονοδιάγραμμα αποτελέσματος για μετά τις βουλευτικές εκλογές και ο Γεν. Ελεγκτής δημοσιοποίησε τα ευρήματα του βλέποντας την παρελκυστική σκοπιμότητα για απόκρυψη του σκανδάλου. Δεν έφτανε μόνο αυτό, ο εξοργισμένος Πρόεδρος ζήτησε από την νομική υπηρεσία να στοιχειοθετήσει υπόθεση για παύση του Γεν. Ελεγκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο με το επιχείρημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς του. Το θέμα όμως δεν έγκειται στα κίνητρα του Γεν. Ελεγκτή αλλά στο αν αυτά που καταγγέλλει είναι αλήθεια και στοιχειοθετείται ποινική υπόθεση διαφθοράς. Κανένας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, δεν είναι υπεράνω του νόμου και οφείλουμε να υποκλινόμαστε στην εφαρμογή του για διασφάλιση της δημοκρατίας. Το μεγαλύτερο λάθος του Προέδρου ήταν ο διορισμός δύο υπουργών του στις ανεξάρτητες θέσεις των Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι παραβίαζε έμμεσα την αρχή της αμεροληψίας. Στις ΗΠΑ οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι διορίζονται από τον Πρόεδρο και εγκρίνονται από την Γερουσία για να υπάρχει ευρύτερη αποδοχή. Στην σημερινή εποχή η δημοκρατία δεν απειλείται από στρατιωτικά πραξικοπήματα αλλά από κυβερνώντες στην εξουσία οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να παρακάμψουν την δημοκρατία που προσαρμόζεται και έχει αντοχές.
Ο διεθνής διασυρμός της πώλησης διαβατηρίων έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας μας που με τόσες θυσίες και κόπο διαφυλάξαμε. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατακρίνονται η Κροατία για βία μεταναστών στα σύνορα, η Μάλτα και Σλοβακία για δολοφονία δημοσιογράφων, η Βουλγαρία για διαφθορά και η Κύπρος για πώληση διαβατηρίων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου