Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μόνη ελπίδα η ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές

Το αρνητικό αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στην Γενεύη κατάδειξε με τον πιο έκδηλο τρόπο την αδήριτη ανάγκη για ανασυγκρότηση δυνάμεων και υιοθέτηση νέας διεξοδικής στρατηγικής για αντιμετώπιση του εξόφθαλμου και απροκάλυπτου Τουρκικού επεκτατικού αναθεωρητισμού. Στρατηγική βασισμένη σε συγκροτημένη σκέψη και διεκδικητική πολιτική για το δίκαιο του αγώνα μας. Με λάβαρο την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ζητήσουμε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του που έχουν παραβιαστεί με τον πιο προκλητικό τρόπο από την Τουρκία. Να απαιτήσουμε από την ΕΕ, την Ελλάδα ως εγγυήτρια χώρα και τους συμμάχους μας ΗΠΑ/Γαλλία την έμπρακτη στήριξη τους για επιβολή οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων στην Τουρκία μέχρι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την χώρα μας. 

Δυστυχώς ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έδειξε ατολμία να ζητήσει νέα εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας επεξηγώντας τους λόγους της αδυναμίας του, φάνηκε ακατανόητος να ισχυρίζεται ότι στην πολιτική μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, συμβιβάζοντας την βάση της λύσης μεταξύ της ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και των δύο κρατών και παραγνώρισε ανεπίτρεπτα τους όρους εντολής του με ποντιοπιλατισμό για το άτυπο της διάσκεψης.

Κυρίως φταίει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την όλη κατάληξη γιατί δεν απαίτησε εκ των προτέρων τις αυτονόητες προϋποθέσεις για τη σύγκλιση της διάσκεψης εθελοτυφλώντας ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα έβλεπε κάτι διαφορετικό από την Τουρκία προσφέροντας στους Τουρκοκύπριους χαλαρή ομοσπονδία και αμφιλεγόμενη πολιτική ισότητα. Απέτυχε παταγωδώς οδηγώντας την Κύπρο μας σε επικίνδυνες ατραπούς, συνεπικουρούμενος από την συντηρητική ηγεσία του ΑΚΕΛ που διακηρύττει την συνέπεια της σε μια αντιδημοκρατική λύση όπου η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι όμηρος της μειοψηφίας με το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης γιατί πιστεύει ακόμη ότι έχει απέναντι της τους γνήσιους Τουρκοκύπριους. Δυστυχώς πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια άκαρπης πολιτικής και φθίνουσας αναζήτησης ελπίδας για το μέλλον του τόπου μας.

Η σημασία των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών δεν είναι ταξική, ιδεολογική ή κομματική αλλά κυρίως υπαρξιακή γιατί διακυβεύεται η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Καλώ τους πατριώτες και υπεύθυνους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος γιατί διαθέτει την πιο συγκροτημένη ηγεσία που μπορεί να δώσει διέξοδο στην ακινητοποίηση που βρισκόμαστε. Είναι η ώρα για υπέρβαση, παραμερισμού του εγωισμού, συναίνεση και αλλαγή κουλτούρας. Επαναλαμβάνω ότι είναι υπαρξιακό το θέμα βλέποντας τους Οθωμανούς κατακτητές να επανέρχονται απροκάλυπτα στο κατώφλι του σπιτιού μας. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία του κάθε πολίτη ιδεολογικά τοποθετημένου αλλά δυστυχώς οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, που δεν συμφωνούν σε τίποτα εκτός από την διαχείριση του Κυπριακού, έχουν τεράστια πολιτική ευθύνη για την κατρακύλα του εθνικού μας θέματος και την επικίνδυνη στασιμότητα που μας οδήγησαν μέσα από την ανικανότητα τους. Η συνετή πολιτική της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας εστιάζεται στην βάση λύσης ομοσπονδίας (ΔΔΟ) μιας ενιαίας κρατικής οντότητας με σωστό και δημοκρατικό περιεχόμενο όπου η πλειοψηφία θα αποφασίζει σε κεντρικό επίπεδο και η μειοψηφία σε τοπικό με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα (ιδιοκτησίας, μετακίνησης και εγκατάστασης) και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην επικράτεια. 

Πολιτική που βρίσκεται αντίθετα μεταξύ - των πολιτικών ηγεσιών της χαλαρής ομοσπονδίας (με κίνδυνο συνομοσπονδίας), εκ περιτροπής προεδρίας, δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του υπουργικού (αντιδημοκρατικά εξισώνοντας την μειοψηφία και κρατώντας όμηρο την πλειοψηφία) - και των αντιρρησιών της ομοσπονδίας ΔΔΟ (υπέρμαχων του ενιαίου κράτους) ως βάση λύσης σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, της Διεθνούς Κοινότητας και σεβασμού του αισθήματος ασφάλειας των γνήσιων  Τουρκοκυπρίων. Το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας είναι στο χέρι μας και εξαρτάται από εμάς. Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε μόνο τους πολιτικούς γιατί έχομε και εμείς ευθύνη με τις επιλογές μας.

 


 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε