Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό και οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές

Το εθνικό μας πρόβλημα διέρχεται μια απελπιστική περίοδο στασιμότητας με τον ΓΓ του ΟΗΕ να ελπίζει ότι ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι εφικτός στην πολιτική και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να δηλώνει ότι γνωρίζει πως να το πετύχει. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) ο Πρόεδρος μας ικανοποιήθηκε με τις αυτονόητες διαβεβαιώσεις περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ως την μόνη βάση λύσης και του σεβασμού των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΟΗΕ για τα Βαρώσια. Η Τουρκία αλώβητη και μακριά από κυρώσεις επιβραβεύεται να πάρει τα δισεκατομμύρια της θετικής ατζέντας για το προσφυγικό ενώ εμείς θα μείνουμε με την ελπίδα για ένα νέο veto του προβλέψιμου Προέδρου μας στην μελλοντική αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης η οποία αρχίζει εργασία εκσυγχρονισμού της σε τεχνικό επίπεδο και η Ελλάδα βολεύεται με ένα ήσυχο καλοκαίρι για το τουρισμό της. Σε αυτή την απελπιστικά στάσιμη κατάσταση, όπου αναμένεται η κάθοδος του Ερντογάν στα Βαρώσια για να ανακοινώσει ίσως το άνοιγμα τους υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση και επιχειρείται η αλλαγή της δημογραφικής αναλογίας με την ‘πολιτογράφηση’ 50.000 εποίκων, υπάρχουν τρείς δρόμοι να επιλέξουμε για χάραξη πολιτικής στο εθνικό μας θέμα.

§  Ο 1ος δρόμος της αποδοχής της (χαλαρής) διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα τουρκικών προδιαγραφών (η κυριαρχική ισότητα εκφράζεται με τη μία θετική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο και την εκ περιτροπής προεδρία) που υποστηρίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

§  Ο 2ος δρόμος της απόρριψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και της υποστήριξης του ενιαίου κράτους ως βάση λύσης (με επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής) που υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και την Αλληλεγγύη. Υπάρχει εισήγηση για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας(ΣΑ).

§  Ο 3ος δρόμος της αποδοχής (ενιαίου ομόσπονδου κράτους) διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με δημοκρατική - πολιτική ισότητα όπου η πλειοψηφία όλου του λαού θα αποφασίζει κεντρικά με αποτελεσματική συμμετοχή της μειοψηφίας (χωρίς να σημαίνει αριθμητική ισότητα και χωρίς βέτο) η οποία θα αποφασίζει τοπικά στην ζώνη της με κατοχύρωση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτεια. Υπάρχει εισήγηση για εκλογή Προέδρου/αντιπροέδρου από όλο το λαό (προερχομένων από τις δύο κοινότητες) κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Ζητείται η χάραξη νέας στρατηγικής μέσα από συμμαχίες και διεκδικητική πολιτική που θα αποφέρει κόστος στην Τουρκία. Υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ,  εν μέρη από τους Οικολόγους και την Αλλαγή Γενιάς.  

Υπολείπονται περίπου 18 μήνες μέχρι τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει 3η θητεία και να προβαίνει σε μερικό ανασχηματισμό με νέα μέλη που θα έχουν στην τσέπη τους την εντολή παραίτησης (κατά τον κ. Αβέρωφ) που θα τους δώσει ο λαός. Μετά το πόρισμα Νικολάτου για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων ο Πρόεδρος μας στέλνει το μήνυμα στον εαυτό του να μην κοιμάται ήσυχα και ο διορισμένος Γενικός Εισαγγελέας (πρώην εμπλεκόμενος υπουργός μαζί με τον Βοηθό του) σφυρά αδιάφορα. Τα βαρίδια του κ. Αναστασιάδη τον κάνουν τόσο ευάλωτο για να ασκούσε veto (σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του) στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συναινώντας και εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τα συμπεράσματα, την στιγμή που προκλητικά η Τουρκία ανέτρεψε την βάση λύσης για το Κυπριακό και εποικίζει το Βαρώσι παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ίδιας της ΕΕ.

Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι θα πρέπει να συνεργαστούν για απαλλαγή από την επικίνδυνη διακυβέρνηση της ηγεσίας ΔΗΣΥ και των δορυφόρων της ΕΛΑΜ/ΔΗΠΑ. Στο εθνικό θέμα ο 3ος δρόμος του ΔΗΚΟ είναι ο συναινετικός κρίκος ανάμεσα στο 1ο και 2ο δρόμο του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ αντίστοιχα. Η βάση λύσης ενιαίου ομόσπονδου κράτους ΔΔΟ με πολιτική ισότητα δημοκρατικών προδιαγραφών και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην επικράτεια αποτελεί την μόνη ελπίδα για συναίνεση. Ευελπιστώ ότι η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ θα διευκολύνει την προσπάθεια αντιλαμβανόμενη ότι ο κόσμος της αριστεράς δεν αντέχει τρίτη θητεία διακυβέρνησης Αβέρωφ-Χρήστου-Κάρογιαν και ο πατριωτισμός που διακατέχει την ηγεσία της ΕΔΕΚ θα αποτρέψει την περαιτέρω κατρακύλα του Κυπριακού. Αντί να αναμένουμε το ΓΓ να τετραγωνίσει το κύκλο και τα κυλιόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να αποφασίσουν, να αναλάβουμε ενεργό ρόλο διεκδίκησης του δικαίου μας με την χάραξη νέας στρατηγικής μαζί με την Ελλάδα στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ, εμπλέκοντας τους συμμάχους/φίλους όπως Γαλλία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ρωσία σε διεθνή διάσκεψη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν δεν ασκήσουμε το veto μας έγκαιρα φοβούμαι ότι το καρότο της ΕΕ προς την Τουρκία πάει να λείψει και το μαστίγιο θα μας μείνει να αυτομαστιγωνόμαστε. Ας ξυπνήσουμε από το λήθαργο και ας ανακάμψουμε από το τέλμα που μας οδήγησε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Αβέρωφ προτού είναι αργά.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε