Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εισηγήσεις για το επερχόμενο Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος

Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος νιώθω την υποχρέωση/ανάγκη να εκφράσω τις δικές μου προσδοκίες από το επικείμενο καταστατικό συνέδριο για ένα πραγματικά δημοκρατικό και σύγχρονο πολιτικό κόμμα.

Τις καταστατικές μου εισηγήσεις επέλεξα να τις κάνω δημόσια στον ημερήσιο τύπο και όχι στα συγκεντρωτικά όργανα του κόμματος γιατί πιστεύω ότι η διαφάνεια(transparency) είναι επιβεβλημένη αρχή και την προτείνω να καταγραφεί ως η πρώτη καταστατική αλλαγή. Η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες όπως, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα και η ίση μεταχείριση του πολίτη, η ανθρωποκεντρική κατανόηση, η απόφαση της πλειοψηφίας με σεβασμό στην διαφορετική άποψη της μειοψηφίας, μέσα σε ένα κράτος δικαίου και ευνομούμενης τάξης και με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντλώντας διδάγματα από την Χριστιανική διδασκαλία και την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία.

Για τους πιο πάνω λόγους η δεύτερη καταστατική εισήγηση που προτείνω είναι η πολιτική εύνοια/ δωροδοκία (“ρουσφέτι”) να θεωρείται “αμάρτημα” και να καταδικάζεται ουσιαστικά περιφρονώντας τα άτομα που το ασπάζονται και να αποβάλλονται ως ξένο σώμα στο κόμμα. Το ΔΗΚΟ έγινε συγκυβέρνηση μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις ΟΧΙ για να μοιράζεται τα λάφυρα της εξουσίας και να αναβιώσει την άθλια νοοτροπία “ρουσφετιού” (δωροδοκίας) που καταδυναστεύει αυτόν το τόπο. Αλλά για να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα με μιά ανθρωποκεντρική φιλοσοφία εντός ενός πραγματικά σύγχρονου κράτους δικαίου, όπου οι καλύτεροι αξιοποιούνται με κριτήρια τεχνοκρατικά, πολιτικά, κοινωνικά, ηγετικά χαρακτηριστικά, επιδεξιότητες, ακεραίου χαρακτήρα και με εν συνείδηση στο περί δικαίου αίσθημα του πολίτη. Επιπλέον η συμμετοχή του θα διεμβολίσει τις θέσεις του κόμματος στο εθνικό πρόβλημα επιβίωσης μας από την συνεχιζόμενη κατοχή, διασφαλίζοντας μια δημοκρατική λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Η Τρίτη εισήγηση μου είναι να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία των πολιτών με συνέπεια και συνέχεια δημιουργώντας μια βάση δεδομένων από δημοσκοπήσεις σε καίρια θέματα που ταλανίζουν το πολίτη. Υπάρχουν δημοσκοπικά εργαλεία στην αγορά που με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης(ΑΙ) δημιουργούν σε δευτερόλεπτα ερωτήματα που πηγάζουν από τις κοινές αξίες που θέλουμε να μοιραστούμε ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας. Το Pollfish είναι έρευνα αγοράς σε πραγματικούς χρόνους (DIY) παίρνοντας απαντήσεις σε εφαρμογή κινητού, αναζητώντας το κατάλληλο ακροατήριο και επιλέγοντας ποιοτικά ερωτήματα, προσφέρει ταχύτητα και μέγεθος στην έρευνα. Είναι φιλική στον χρήστη η τεχνολογία (Machine Learning /AI) και παρουσιάζει ακριβή/αξιόπιστα αποτελέσματα.

Τέλος θέλω να εξαίρω την άψογη συμπεριφορά του Προέδρου και της ηγεσίας του ΔΗΚΟ προεκλογικά και μετεκλογικά με ενθαρρυντικά σημάδια του ανοίγματος τους προς την κοινωνία των πολιτών. Η υπέρβαση του κόμματος για στήριξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν καταλυτική, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στον διπολισμό, την παλαιοκομματική κουλτούρα και την κομματοκρατία. Όμως θα πρέπει να δώσουμε συνέχεια με παραδειγματική συνέπεια, δίνοντας στήριξη στο Προέδρου της Δημοκρατίας για να υλοποιήσει το όραμα της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας, κάτι που επιθυμεί η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ενώνοντας δυνάμεις με κοινές αξίες και οραματισμούς. Εύχομαι οι καταστατικές εισηγήσεις/αλλαγές που προτείνω δημόσια να ληφθούν υπόψη από την ηγεσία και να συμπεριληφθούν για ψήφιση στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος της 14ης Μαΐου.

 


 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας

Κύπρος - «φασισμός» της κομματικής ευνοιοκρατίας και διαφθοράς            Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και Σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία Πόση απογοήτευση και θυμό θα ένοιωθε άραγε ο Σωκράτης βλέποντας την κατάντια του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων αλλά δεν τους περιποιούμε τιμή. Ο βιασμός της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.α., έχει προκαλέσει στον τόπο μας την μεγαλύτερη ηθική παρακμή στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια Κυπριακή Δημοκρατία την οποίαν ο καθένας μπορεί να ασελγεί χωρίς συνέπειες και να μένει ατιμώρητος, γιατί σχεδόν όλα καλύπτονται και αποκρύπτονται στο όνομα της κομματικής συνοχής και βολέματος. Η κοινή γνώμη έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί από ένα παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που κρατεί τον λαό εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο. Σε αυτή την παλιομοδίτι

Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ

Σε συνάρτηση με την χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εισηγείται ο Πρόεδρος μας, επαναφέρω παλαιά πρόταση  σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο " Προσομοίωση του Ομοσπονδιακού πολιτεύματος των ΗΠΑ ", όπου σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία κυβερνά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες της μειοψηφίας που της παρέχεται αυτονομία στη συνιστώσα πολιτεία της. Ο διαχωρισμός των εξουσιών στο νέο ομοσπονδιακό σύστημα της λύσης όπου η Κύπρος θα αποτελείται από δύο πολιτείες γεωγραφικά διαχωρισμένες και το επίπεδο αντιπροσώπευσης των δύο κοινοτήτων στους τρείς πυλώνες εξουσίας, Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής είναι καθοριστικός παράγοντας για την δημοκρατική λειτουργία του νέου ομόσπονδου κράτους ως εξής: Εκτελεστική   Εξουσία Προτείνεται να υπάρχει το σύστημα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο των ΗΠΑ,  όπου θα εκλέγονται απευθείας από όλο τον Κυπριακό λαό (χωρίς στάθμιση ψήφου) με μόνο περιο

Διαδρομή Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί

Υποδομή Δικτύων Αγωγών Ρωσικού Αερίου προς ΕΕ και Περιορισμοί Με τις τρέχουσες ημερήσιες / ετήσιες ποσότητες (650mmcm / 240 bcm)  του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η ετήσια χρήση της χωρητικότητας των υφιστάμενων αγωγών έχει αυξηθεί από 63 % το 2014 σε 87 % το 2017, και λαμβάνοντας υπόψη την ζήτηση αιχμής των χειμερινών μηνών αυτό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πρακτικά γεμάτο(95%). Οι διασυνοριακοί αγωγοί Yamal (μέσω Λευκορωσίας - Πολωνίας), NordStream 1( Βαλτική θάλασσα - Γερμανία) και BlueStream (προς Τουρκία) έχουν περισσότερο από 90 % χρήση της χωρητικότητας τους, αφήνοντας τους πολιτικά ευαίσθητους αγωγούς μέσω Ουκρανίας (προς Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία) με χρήση 78% την μόνη επιλογή για περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο φυσικός περιορισμός σε υποδομή αγωγών θα θέσει όριο στην πρόσβαση της μεγαλύτερης και φθηνότερης προμήθειας αερίου και αναμφίβολα δημιουργείται θέμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς η ΕΕ αναζητεί ε